Днес е Голяма Богородица, отбелязваме Успение Богородично.Хиляди вярващи  от цяла

...
Днес е Голяма Богородица, отбелязваме Успение Богородично.Хиляди вярващи  от цяла
Коментари Харесай

Молитва пред Св. Богородица: Помага, ако вярваш!

Днес е Голяма Богородица, означаваме Успение Богородично.

Хиляди вярващи  от цяла България започнаха да се събират още през вчерашния ден край Бачковския манастир, с цел да посрещнат огромния християнски празник. Той е един от най-тачените у нас, а на днешния ден вторият по величина манастир в България се трансформира в едно от най-посещаваните места. Миналата година тук бяха пристигнали 12 000 поклонници, с цел да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица, написа " Марица ".

Хилядите вярващи идват на днешния ден най-много поради Чудотворната икона на Св. Богородица в манастира. Вчера вечерта от 18:00 часа беше отслужена вечерна работа. А след вечернята - и едно изключително свещенодействие, последование, което се прави единствено на този ден. То е наречено Опелото на Св. Богородица. В него участваха духовенството и всички присъстващи християни. След това се организира всенощно бдение.

Храмът беше отворен през цялата нощ и всеки можеше да се помоли и да влезе в плодородната наслада на това бдение, което беше в очакване на днешния ярък празник.

Днешното празнично свещенодействие ще бъде водено от свещеник Яков и братята на Светата обител, защото свещеник Сионий ще  бъде в Троянския манастир, който  има храмов празник и също е ръководен от него.   

Чудесата

По време на Голяма Богородица в Бачковския манастир стават чудеса, стига да си откровено набожен, настояват поклонници.

В началото на 80-те години на ХХ век един духовник  стоял пред манастира, а към него се доближили две дами. Едната от тях била болна от рак и поискала от него да се помоли дружно с нея. Отишли до дребната пещера, където била открита чудотворната икона Пресвета Богородица-Троеручица, и се помолили. След това дамата се отправила към Пловдив, където трябвало да я изследват дефинитивно. При проучването лекарите останали учудени, че няма израстък.

Изцеление получава и Елена, която преди този момент била призната за мъртва, а тялото било свалено в моргата на смолянската болница. Впоследствие в моргата забелязали, че палецът на ръката трепва, и извикали медицинския личен състав. След възобновяване си тя отишла в Бачковския манастир, срещнала се с игумена му и споделила, че по времето, когато била в клинична гибел, се присънило да отиде в манастира.

А Стефан от Благоевград намерил тук лекуване за страшната болест, която го сполетяла преди повече от 20  години.  

Открили му рак и след интервенцията докторите не дали гаранция, че ще живее.  До този миг даже не бил набожен.

" В отчаянието си се хванах като удавник за сламка ", напомня си Стефан. Славата за чудодейната мощ на бачковската икона, която епохи наред се носи измежду богомолците, му била известна, въпреки да не ходел на черква. Дошъл на Възкресение, тъй като чул, че тогава силата на иконата е най-голяма. " Тъй като не знаех молебствия, изрекох мислено всичко, което ми беше на душата ", спомня си благоевградчанинът.

Това, което почувствал още неизрекъл до дъно молбата си за здраве, споделя към този момент години наред. " Сякаш не се кланях на икона, а пред самата Богородица. Толкова жив ми изглеждаше ликът върху дървото. Още тогава разбрах, че няма да умра ", споделя разчувствуван мъжът, който към момента продължава да живее пълноценно и съвсем не си спомня за страшната болест. 

Мерките

През тази година  честването минава при засилени ограничения за сигурност поради разпространяването на ковид. Направени са  няколко дезинфекции в двора на манастира. Постоянно се дезинфекцира самата фамозна икона, а също и всички плоскости в храма - подове, седалки, облегалки, порти. Маските и калцуните са наложителни, ако желаете да влезете в храма, също и дезинфекцията на входа и спазването на двуметрова отдалеченост.

​ " Ще разчитаме и на персоналната отговорност на поклонниците. Ние не можем да ги върнем и нямаме морално право да сторим това, но ги молим да съблюдават всички условия, с цел да се предпазим колкото може едни други, сподели игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий.  

Той разгласи, че тази година поради пандемията няма да има курбан за вярващите, за което и на него му било доста мъчително. 

 

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР